فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید نادر عقیلیان* ، محسن رهامی، هوشنگ شامبیاتی صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    ایجاد نظم بستگی به تمهیدات متعدد در حوزه های مختلف زندگی دارد و محقق شدن نظم در هر قلمروی می بایست با سیاست گذاری مناسب، تدوین اصول راهبردی در سطح خرد و قانون گذاری صحیح در سطح ارگان های حکومتی همراه باشد. یکی از حوزه هایی که به این هدف کمک می کند ارگونومی قانونی است که امروزه با توجه به ایجاد مسائل و مشکلات قانونی درزمینه حوادث و سوانح کاربرد بیشتری یافته است؛ بنابراین در این پژوهش به بررسی مروری ارگونومی قانونی و اثر ایدئولوژی بر آن پرداخته شده است.
    روش کار
    این مطالعه، یک مطالعه مروری می باشد. مقالات منتشر شده انگلیسی در پایگاه های علمی Scopus, PubMed, Google scholar با کلیدواژه"forensic ergonomics" و"forensic human factors" بدون محدودیت زمانی جستجو شد و تعداد 3 مقاله واجد شرایط موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در قسمت مروری نتایج نشان داد که در تعریف ارگونومی قانونی توافق نظر وجود دارد ولی مطالعات صورت گرفته بسیار اندک است. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد ارگونومی قانونی رو به افزایش است و دورنمای این حوزه از ارگونومی مثبت است. در قسمت تحلیلی نیز نتایج نشان می دهد که بررسی و پیشنهادات مربوط به ایجاد قوانین درزمینه حوادث و سوانح باید به سیستم قضایی واگذار شود نه سیستم اجرایی یا مقننه.
    نتیجه گیری
    جهت پیشرفت در حوزه ارگونومی قانونی و جلوگیری از تاثیر ایدئولوژی و سیاست زدگی بر قانون گذاری در این زمینه، نیاز به معرفی بیشتر و تربیت متخصصان در این حوزه و توجه به اصول عقلانی و علمی در قانون گذاری احساس می شود.
    کلیدواژگان: ارگونومی، قانون گذاری، ارگونومی قانونی، ایدیولوژی
  • سعیده مشگین ، رحمان شیخ حسینی* ، رامین بلوچی صفحات 7-15
    زمینه و هدف
    استفاده از سرگرمی های الکترونیکی به شکل های گوناگون باعث اشغال بخش عمده ای از اوقات فراغت گروه های سنی مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین پاسچر تنه فوقانی با میزان فعالیت جسمانی، ابعاد روانی و استفاده از سرگرمی های الکترونیکی بود.
    روش کار
    در این تحقیق مقطعی، تعداد 160 نفر از دانش آموزان دختر 7-12 ساله ساکن منطقه 17تهران انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم کوتاه پرسشنامه میزان فعالیت جسمانی، (IPAQ) ، پرسش نامه اطلاعات فردی مشتمل بر سوالاتی در مورد تعداد ساعات استفاده از سرگرمی های الکترنیکی، پرسشنامه اضطراب RCMAS)) و پرسشنامه افسردگی کودکان ماریا کواس ((CDI بود. برای اندازه گیری زاویه سر به جلو و شانه گرد از روش فوتوگرامتریک و برای اندازه گیری زاویه کایفوز از خط کش منعطف استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده، از آزمون رگرسیون خطی و در سطح اطمینان 95% (P<0. 05) استفاده شد (P<0/05).
    یافته ها
    بین افسردگی و اضطراب دانش آموزان با زاویه سر به جلو و بین افسردگی و سرگرمی های الکترونیکی با زاویه کایفوز ارتباط معنا داری وجود دارد (P<0/05). اما ارتباط معنی داری بین زاویه شانه گرد و ابعاد روانی و فعالیت جسمانی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    ارتباط نزدیکی بین عوامل روانشناختی و پاسچر تنه فوقانی در دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر تهران مشاهده شد و این موضوع بهتر است در طراحی برنامه های پیشگیری و درمان مورد نظر قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: پاسچر، دانش آموزان، فعالیت جسمی، سرگرمی های الکترونیکی
  • فخرالدین قاسمی ، مصطفی میرزایی، محسن مهدی نیا* ، ابراهیم درویشی، رضا شهیدی صفحات 16-23
    زمینه و هدف
    فاکتورهای سازمانی، اجتماعی و فردی بسیاری می توانند عملکرد انسان را تحت تاثیر قرار دهند. تعهد فردی به ایمنی یکی از فاکتورهایی است که در مطالعات قبلی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف مطالعه حاضر بررسی نقش تعهد ایمنی در شکل دهی عملکرد ایمنی افراد می باشد.
    روش کار
    مطالعه مقطعی حاضر در میان 302 نفر شاغل در چندین شرکت تولیدی کوچک واقع در استان های مرکزی ایران انجام گرفت. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شدند. جهت تعیین نقش تعهد فردی به ایمنی چندین فرضیه مطرح گردید. بر اساس این فرضیات، تعهد فردی نقش میانجی کننده بین فاکتورهای سازمانی و عملکرد ایمنی می باشد. جهت آزمون این فرضیات از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تعهد فردی به ایمنی دارای اثر مستقیم بر روی ابعاد مختلف عملکرد ایمنی می باشد. تعهد مدیریت به ایمنی مهم ترین فاکتور سازمانی اثر گذار بر روی تعهد فردی به ایمنی می باشد (01/0>p و ضریب مسیر برابر با 257/0). محیط حمایتی دیگر فاکتور مهم در این زمینه می باشد (01/0>p و ضریب مسیر برابر با 175/0). در مقابل، آموزش های ایمنی اثر چندانی بر روی تعهد فردی ندارند (238/0=p). که نشان دهنده ناکارآمدی و عدم طراحی مناسب آنها دارد.
    نتیجه گیری
    با ارتقای سطح متغیرهای سازمانی و اجتماعی از جمله تعهد مدیریت به ایمنی و محیط حمایتی می توان تعهد فردی به ایمنی را افزایش داد و از این طریق، عملکرد ایمنی افراد را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: عملکرد ایمنی، مدل سازی، تعهد به ایمنی
  • طاهره غلامی* ، نجمه رهنورد، مرضیه صادق زاده، تهمتن صفحات 24-33
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی-عضلانی از مشکلات عمده در پرسنل بخش مراقبت بیمارستان است. از جمله دلایل مهم آن می‎توان به وظیفه جابه جایی بیمار و استرس های روانی-اجتماعی اشاره نمود. این مطالعه با هدف بررسی ریسک اختلالات اسکلتی-عضلانی و استرس روانی-اجتماعی ناشی از جابه جایی بیمار در بهیاران انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی در بین 56 نفر از بهیاران بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی فسا در سال 1396 انجام گردیده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه نوردیک و چک لیست شاخصMAPO و پرسشنامه محتوای شغلی JCQ گردآوری گردید. از آمار توصیفی جهت توصیف متغیرها و آزمون کای اسکوئر جهت تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در ناحیه کمر (4/71 %) و کمترین در ناحیه ران و گردن (4/46 %) بوده است. نتایج ارزیابی ریسک اختلالات اسکلتی- عضلانی به روش MAPO نشان داد که 9 بخش از 12 بخش بیمارستان (2/63 %) در سطح ریسک متوسط (سطح2) قرار دارند. همچنین میانگین امتیاز ابعاد نیازهای روانشناختی شغل و نیازهای فیزیکی بالا بوده و میانگین امتیاز بعد حمایت اجتماعی پایین بوده که نشان دهنده استرس بالا می باشد. همچنین نیازمندی های فیزیکی شغل (035/0=P) ، حمایت اجتماعی (002/0=P) و عدم امنیت شغلی (001/0=P) با سطوح ریسک MAPO رابطه داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته‎های مطالعه، شیوع کمردرد ناشی از جابه جایی بیمار در بهیاران بالا می باشد و همچنین بهیاران استرس های روانی- اجتماعی زیادی را تجربه می کنند لذا آموزش اصول ارگونومی و به کار بردن تجهیزات کمکی در حمل و جا به جایی بیمار توسط بهیار و همچنین کاهش عوامل استرس زا مانند نیازهای روانی و فیزیکی محیط کار، فقدان حمایت اجتماعی و عدم امنیت شغلی توسط مسئولین امر می توان در جهت کاهش ریسک اختلالات اسکلتی-عضلانی تلاش نمود.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، بهیار، استرس روانی-اجتماعی، شاخص MAPO
  • مهشید بهرامی ، منصوره صادقی، علیرضا دهدشتی* ، میثم کرمی صفحات 34-45
    زمینه و هدف
    کار با کامپیوتر در مدت طولانی، در شرایط استاتیک و وضعیت بدنی نامناسب ممکن است منجر به ناراحتی های اسکلتی-عضلانی شود. هدف از مطالعه حاضر اثر بخشی آموزش و تمرین ارگونومیکی در بهبود روش کار در میان کاربران کامپیوتر در مشاغل اداری در سال 1395 بوده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مداخله‏ای بر روی 28 نفر از کارکنان اداری بیمارستان ولایت دامغان اجرا گردید. به منظور تعیین سطح احتمال خطر ارگونومیکی، وضعیت بدنی افراد قبل و 6 ماه بعد از مداخله با کمک روش ROSA مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین به منظور افزایش آگاهی پرسنل از برنامه‏ های آموزش اصول ارگونومیکی استفاده شد. در نهایت از آنالیز واریانس یک‏طرفه و آزمون تی‏ مستقل جهت تجزیه و تحلیل داده‏ های آماری استفاده شد.
    یافته ‏ها: پیش از اجرای برنامه مداخله آموزشی مهم‏ترین ریسک فاکتور در وضعیت ‏های بدنی افراد به ترتیب در نواحی گردن (009/0=P) ، آرنج (019/0=P) و شانه (031/0=P) بوده که پس از مداخله این سطح خطر در اندام ‏های یاد شده کاهش یافت که این مقدار تغییر معنی‏ دار بود. همچنین متغیرهای سن (028/0=P) ، جنسیت (015/0=P) ، شاخص توده بدنی (040/0=P) ، سطح تحصیلات (047/0=P) و سابقه شغلی (025/0=P) دارای تاثیر معنا‏دار بر امتیاز نهایی ROSA بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر شیوع علایم اختلالات اسکلتی-عضلانی و سطح ریسک ارگونومیک محسابه شده به روش ROSA است که نیاز به مداخله ارگونومی در طراحی محیط، ابزار و تجهیزات همزمان با مداخله آموزشی وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، مداخله آموزشی، کارکنان اداری، روش ارزیابی ROSA
  • رشید حیدری مقدم ، مهرانه شعبانی* ، یونس لطفی، فخرالدین قاسمی، یونس محمدی صفحات 46-54
    زمینه و هدف
    یکی از فاکتورهای موثر بر سندروم تونل کارپال ((CTS عدم هماهنگی و تناسب ابزارها با دست می باشد. طراحی مناسب ابزار دستی به کارایی و تناسب بهتر و خستگی کمتر انسان کمک می کند. درپژوهش حاضر داده های آنتروپومتریکی ابعاد دست زنان و مردان راست دست و چپ دست جمع آوری شد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی و576 نفردر این پژوهش شرکت کردند،10 بعد آنتروپومتریک دست طبق اصول اندازه گیری فیزانت،توسط کولیس دیجیتال در شرایط یکسان اندازه گیری شد. ابعاد آنتروپومتریک اندازه گیری شده طول دست و کف دست،عرض دست وکف دست،طول انگشتان (m1-m2-m3- m4-m5) و حداکثر ضخامت گرفتن بود. شاخص های توصیفی مانند صدک 5، 50 و 95م ،ماکزیمم و مینیمم، میانگین و انحراف معیار با نرم افزار SPSS محاسبه شد.
    یافته ها
    در این پژوهش290زن و286 مرد شرکت داشتند. میانگین و انحراف معیار سن (95/9±58/40) ، قد (14/1±66/1) ،BMI (50/4±85/26) بود. افراد راست دست (%8/90) و چپ دست (2/9%) بودند. اختلاف میانگین طول دست، طول کف دست، عرض دست، طول انگشت شست، طول انگشت میانی، طول انگشت کوچک، حداکثر ضخامت گرفتن زنان و مردان پژوهش حاضر0/01 p value<معنادار شده است. تمامی ابعاد دست در مردان بزرگتر از زنان بود.
    نتیجه گیری
    ابعاد آنتروپومتری تحت تاثیر فاکتورهایی مثل جنس، سن، ژنتیک و حتی نوع تغذیه، شغل و سایر فاکتورها قرار دارد. اندازه ابعاد دست زنان و مردان اختلاف دارند. جهت طراحی ابزارهای دستی که هم زنان و مردان مشترک استفاده می کنند، از بانک اطلاعات آنتروپومتری دو جامعه بایستی استفاده شود. یافته های حاضر می تواند جهت طراحی و طراحی مجدد هر وسیله و ابزار دستی و بهبود راحتی برای کاربران استفاده شود.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، دست، طراحی ابزار دستی
  • زهرا اردودری ، شیوا سوری ، احسان الله حبیبی ، زهرا شریفیان* صفحات 55-63
    زمینه و هدف
    فعالیت فیزیکی منظم نقش مهمی در پیشگیری از کمردرد، پوکی استخوان، بیماری های قلبی عروقی، چاقی، انواع دیابت، سرطان، پرفشاری خون، افسردگی و مرگ زودرس دارد. همچنین، توانایی کار منعکس کننده تعاملات بین میزان توانایی جسمانی و ذهنی، شرایط کاری، قابلیت های عملکردی کارکنان، وضعیت سلامت کارکنان می باشد. در این پژوهش ارتباط بین شاخص توانایی انجام کار با سطح فعالیت فیزیکی بررسی شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی، در میان 120 نفر از کارکنان مشاغل اداری و عملیاتی انجام گرفت. برای اندازه گیری فعالیت فیزیکی و شاخص توانایی انجام کار بترتیب از پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی و نسخه ایرانی پرسشنامه شاخص توانایی انجام کار استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار20 SPSS انجام و 05/0 P value <معنادار تلقی گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، باغبان ها و کارمندان اداری به ترتیب با میانگین 09/4206 و 58/3567 بیشترین و کمترین سطح فعالیت فیزیکی را به خود اختصاص داده اند؛ ولی شاخص توانایی انجام کار در تمام گروه ها تقریبا مشابه بدست آمد. همچنین، آزمون پیرسون نشان داد، بین شاخص توانایی انجام کار و فعالیت فیزیکی ارتباط معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش، جامعه مورد مطالعه از لحاظ شاخص توانایی انجام کار و سطح فعالیت فیزیکی، به ترتیب در گروه خوب و سطح بالا قرار گرفت. ضمنا، بین دو پارامتر مذکور رابطه معناداری وجود نداشت. بنابراین، برای ارتقاء شاخص توانایی انجام کار، باید برنامه های مداخله ای در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، شاخص توانایی انجام کار، کارکنان اداری، کارکنان عملیاتی
  • فاطمه ضامنی، احمد سلطان زاده* ، پروین نصیری صفحات 64-70
    مینه و
    هدف
    در دنیای صنعتی امروز، سلامتی نیروی شغلی می تواند تحت تاثیر برهم کنش ریسک فاکتورهای مختلف قرار گیرد. لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و تحلیل رابطه بین فاکتورهای نوبت کاری، استرس شغلی، رضایت شغلی و سلامتی در یک صنعت پتروشیمی صورت گرفته است.
    روش کار
    مطالعه حاضر با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان یک شرکت پتروشیمی (4000 نفر) بود. نمونه مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران 360 نفر محاسبه شد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با یک پرسشنامه تلفیقی با پایایی بالا (آلفای کرونباخ=83/0) انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 0/22 انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیلی ارتباط نوبت کاری، استرس شغلی، رضایت شغلی و سلامتی نشان داد تمام فرضیات موجود در مدل مفهومی طراحی شده مورد تایید بوده و بین این فاکتورها ارتباط معناداری وجود دارد (001/0>p). بعلاوه، نتایج نشان داد که علاوه بر تاثیر مستقیم نوبت کاری بر سلامتی، نوبت کاری بواسطه تاثیر بر استرس شغلی و رضایت شغلی بطور غیرمستقیم با سلامتی ارتباط معنی دار دارد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که نوبت کاری هم به عنوان یک فاکتور مستقیم و هم به عنوان یک میانجی و فاکتور غیرمستقیم و از طریق تاثیر بر فاکتورهایی مانند رضایت شغلی و استرس شغلی می تواند بر سلامتی نیروی شغلی تاثیرگذار باشد. بنابراین، توجه به این پدیده سازمانی و بازطراحی یا تغییر در آن می تواند نقش مهمی در افزایش سطح سلامت نیروی شغلی و انگیزش شغلی و همچنین بهره وری سازمانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: نوبت کاری، سلامتی، استرس شغلی، رضایت شغلی، صنعت پتروشیمی
|
  • Nader Aghilian Seyed*, Mohsen Rahami , Houshang Shambayati Pages 1-6
    Introduction
    Establish depends on different arrangements in many aspects of life, including social, cultural, political, economic and justice and the fulfillment of the order, in each of the areas above, should be along with good policy and develop strategic principles, at the micro level and with the correct, firm and prudence legislation in the institutions and governance. Forensic ergonomics that is one of that fields tha helps to this aim, which today has become more widely used due to the creation of legal problems in the field of accidents and injuries. Therefore, this study reviews the forensic ergonomics and the effect of ideology on it.
    Methods
     This is a review study. The articles were in English language that were cited in Pubmed, Scopus, and Google scholar database with key words such as "forensic ergonomic" and "forensic human factor" without time limit were selected, at least 3 articles were eligible.
    Results
    In the review section, the results showed that there is agreement in the definition of forensic ergonomics, but there are very few studies. The results also showed that the use of forensic ergonomics is increasing, and the prospect of this area is positive. In the analytical section, the results also indicate that the review and suggestions for the creation of laws in the field of accidents should be assigned to the judicial system, not the executive or legislative system.
    Conclusion
    In order to progress in the field of legal ergonomics and to prevent the impact of ideology and politics on legislation, there is a need for further introduction and traineeship of experts in this field and paying attention to the rational and scientific principles.
    Keywords: Ergonomics, Legislation, Forensic ergonomics, Ideology
  • Saideh Meshgin , Rahman Sheikhhoseini*, Ramin Balouchi Pages 7-15
    Introduction
    Using electronic entertainments in different forms have caused to occupy major part of different age groups' free time, especially in children and teenagers. The purpose of this research was studying the relationship between "upper body posture" and physical activity measure, mental aspects and using electronic entertainments.
    Methods
     In this cross-sectional study, 160 female students aged 7-12 years old, from 17th district of Tehran were chosen. Tools for collecting information was included short-form physical activity measure questionnaire (IPAQ), personal information questionnaire consisting of questions about the amount of time using electronic entertainments, Revised Children’s Manifest Anxiety Scale (RCMAS) and children's depression inventory (CDI) by Maria Kovacs. Photogrammetric method was applied for measuring forward head and rounded shoulder angle, and a flexible ruler for measuring kyphosis angle. A linear regression test with a %95 level of certainty was used for analysing collected information (P <0.05).
    Results
    There is a meaningful relationship between depression and anxiety with students' forward head angle, and depression and electronic entertainments with kyphosis angle (P<0.05). But no meaningful relationship was observed between rounded shoulder angle and mental aspects and physical activity.
    Conclusion
    A close relationship between psychological factors and upper body posture in female primary school students from Tehran was observed and this issue should be considered while designing preventive and corrective programs. More research is needed to clarify this issue.
    Keywords: Posture, Students, Physical Activity, Electrical Entertainments
  • Fakhradin Ghasemi , Mostafa Mirzaei , Mohsen Mahdinia*, Ebrahim Darvishi , Reza Shahidi Pages 16-23
    Background
    Many organizational, social, and personal factors can affect safety performance of employees. Personal commitment to safety is another factor in this regard which have been paid less attentions in previous studies. The main objective of the present is to investigate the role of this factor in shaping safety performance of employees.  
    Methods
    this cross-sectional study was conducted among 291 workers from several small manufacturing industries in several provinces located in the center of Iran, Iran. Data were collected using a self-administered questionnaire. In order to determine the role of personal commitment to safety, several hypotheses were defined. According to them, personal commitment to safety can mediate the effect of organizational factors on safety performance. Structural equation modeling (SEM) was employed for examining the hypotheses.
    Results
    The model demonstrated that personal commitment to safety has significant direct effect on safety performance. Management commitment to safety is the main factor affecting personal commitment to safety (p-value<0.01, path coefficient= 0.257). Supportive environment was another important factor in this regard (p-value<0.01, path coefficient= 0.175). In contrast, safety training had no significant effect on personal commitment to safety (p-value=0.328), demonstrating its poor designing.
    Conclusion
    personal commitment to safety can be promoted by improving organization and social factors, such as management commitment to safety and supportive environment, which in turn would result in improvement of safety performance.
    Keywords: Safety Performance, Modeling, Safety Commitment.
  • Tahereh Gholami*, Najmeh Rahnavard , Marziyeh Sadeghzadeh , Sepideh Tahmtan Pages 24-33
    Introduction
    Musculoskeletal disorders are major problems in hospital care staff. One of the most important reasons for these disorders are patient handling tasks and psychosocial stressors. The aim of this study was to investigate the risk of musculoskeletal disorders and psychosocial stressors caused by Patients handling among nurse aids.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out among 56 nurse aids of Fasa University of Medical Sciences in 2017. The data were collected via Nordic questionnaire, MAPO index checklist and job content questionnaire. Descriptive statistics were used to describe the variables and the chi-square test for analyzing the data.
    Results
    The results showed that the highest prevalence of musculoskeletal disorders was in the Lower back(71.4%) and the least in the thigh and neck area(46.4%). The results of MAPO index for risk of musculoskeletal disorders showed that 9 out of 12 sections(63.2%) were in the 2nd level. Also, the average score of the dimensions of the psychological job demands and the physical job demands are high and the average score of social support is low, which indicates high stress. Also, the physical job demands(P=0.035), social support(P=0.002) and job insecurity(P=0.001) were related to the levels of MAPO risks.
    Conclusion
    According to the findings of the study, the prevalence of  low back pain is high and nurse aids experience many psychosocial stressors in their job life. So the training of the ergonomics principles and the use of auxiliary equipment in the transport of the patient by the nurse aid, as well as the reduction of stressors such as the psychological and physical job demand, the lack of social support and job insecurity by authorities. Efforts to reduce the risk of musculoskeletal disorders.
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Nurse aide, Psychosocial stressors, MAPO index
  • Mahshid Bahrami , Mansoureh Sadeghi , Alireza Dehdashti*, Meysam Karami Pages 34-45
    Introduction
    working with computer in long duration, static condition, and poor posture may lead to musculoskeletal disorders. The aim of this study was to assess an educational and ergonomic intervention on improving work procedure among computer users in office work in 2016.
    Methods
    This descriptive-analytic study was carried out on 28 employees of administrative staff of Damghan ward. In order to determine the level of ergonomic risk, the physical status of patients before and 6 months after intervention was evaluated using ROSA method. The ergonomic principles were also used to increase the staff's awareness. Finally, one-way analysis of variance and independent t-test were used to analyze the statistical data.
    Results
    Prior to the implementation of the educational intervention program, the most important risk factors were in the neck (P=0.009), elbows (P=0.019) and shoulders (P=0.031), respectively, respectively. From the intervention, this level of risk was reduced in the organs, which was a significant change. There were also age (P=0.028), gender (P=0.015), BMI (P=0.040), education level (P=0.047) and job experience (P=0.025) Had a significant effect on the final score of ROSA.
    Conclusion
    The results indicate the prevalence of musculoskeletal disorders and ergonomic risk level by ROSA method which requires ergonomic intervention in the design of the environment, tools and equipment along with educational intervention.
    Keywords: Ergonomic, Educational Intervention, Administrative staff, ROSA assessment method
  • Rashid Heidarimoghadam , Mehrane Shabnai*, Younes Lotfi , Fakhradin Ghasemi , Younes Mohammadi Pages 46-54
    Introduction
    One of the factors affecting carpal tunnel syndrome (CTS) is the lack of coordination and the appropriateness of these tools by hand.Design a handy tool helps to better performance, appropriate And less tired human. In this study, anthropometric data on the hands of women and men right and left were collected.
    Methods
    This research was descriptive and 576 people participated in this study;10 anthropometric measurements of the hand according to the principles of measurement of pheasent were measured by digital caliper under the same conditions. The measured anthropometric dimensions were the length of the hands and palms, the width of the hands and palms, the length of the fingers (m1-m2-m3-m4-m5) and the maximum power grip. Descriptive indices such as percentile 5, 50 and 95, maximum and minimum, mean and standard deviation were calculated using SPSS software.  
    Results
    In this study 290 women and 286 men participated. Mean and standard deviation of age (40.58 ± 9.95), height (1.66 ± 1.14), BMI (26.85 ± 4.50). Right hand (90.8%) and left hand (9.2%). The mean difference in length of hand, palm length, hand width, thumb length, middle finger length, small finger length, maximum power grip  of women and men were statistically significant (p <0.01). All dimensions of the hand in men were larger than women.
    Conclusion
    Anthropometric dimensions are influenced by factors such as gender, age, genetics, and even type of nutrition, occupation, and other factors. The size of the dimensions of the hands of women and men are different. Anthropometric database of two communities should be used to design handheld devices that are commonly used by both women and men.The findings can be used to design and redesign any hand tools and improve the convenience of users.
    Keywords: Anthropometry, Hand, Handy Tool Design
  • Zahra Ordudari , Shiva Soury , Ehsanollah Habibi , Zahra Sharifian* Pages 55-63
    Introduction
     Regular physical activity plays an important role in the prevention of low back pain, osteoporosis, cardiovascular disease, obesity, diabetes, cancer, hypertension, depression and early death. Also, work ability related the interactions between physical and mental ability, working conditions, employee efficiency, and employee health status. In this research, the relationship between work ability and the level of physical activity is investigated.
    Methods
    This study was descriptive-analytical and cross-sectional, among 120 office workers and operatives. Physical activity and work ability index were measured using physical activity questionnaire and Iranian version of work ability index. Data analysis was performed using SPSS 20 and P <0.05 was considered significant.
    Results
    In this study, gardeners and office workers respectively, with the mean of 4206.09 and 3567.58 have the highest and lowest levels of physical activity. However, work ability almost was the same in all groups. Also, Pearson correlation coefficient showed that was a no significant relationship between work ability index and physical activity.
    Conclusion
    According to the results, the work ability index of subjects was good and physical activity was high. Also, there was no significant relationship between work ability index and physical activity, thus making plans to promote the work ability index should be a priority in the intervention program.
    Keywords: physical activity, work ability index, Office worker, Operatives
  • Fatemeh Zameni , Ahmad Soltanzadeh*, Parvin Nasiri Pages 64-70
    Introduction
    In the modern industrial world, the health of the employees in different Occupations can be influenced by the interaction of various risk factors. So, the purpose of present study was to assess and analyze the relationship between the factors including shift work, job stress, job satisfaction and health in a petrochemical industry.
    Methods
    The present study was conducted using analytical and cross-sectional method. The statistical population was all employees of a petrochemical company (4000 people). Using the Cochran formula, a sample of 360 individuals were selected using simple random sampling method. Data were collected using a high reliability integrated questionnaire (Cronbach's alpha = 0.83). Data were analyzed using SPSS software version 22.0.
    Results
    The analytical results of relationship between shift work, occupational stress, occupational satisfaction and health showed that all hypotheses in the conceptual model were approved and there was a significant relationship between these factors (p <0.001). Also, the results showed that, in addition to the direct effect of shift work on health, it due to the effect on occupational stress and occupational satisfaction was indirectly related to health (p <0.001).
    Conclusion
    The findings indicated that shift work as a direct factor and as a mediator and indirect factor through impact on factors such as occupational satisfaction and stress can affect the health of employees. Therefore, considering this organizational phenomenon and its redesign or its change can play an important role in increasing the level of occupational health and motivation as well as organizational productivity.
    Keywords: Shift work, Health, Occupational Stress, Occupational Satisfaction, Petrochemical Industry